Etnahund

Cirneco dell'Etna er kanskje bedre kjent som Etnahund her i Norge, men noen kaller den også for siciliansk greyhound. Etnahunden skiller seg først og fremst fra sine nære slektninger gjennom å være mindre. De gamle egyptiske hundene ble spredd til mange øyer i middelhavet, også til Sicilia som i dag regnes som rasens hjemland.

Navnet Cirneco kommer av de gamle grekernes betegnelse på Sicilia, «Cyrneco», og tilnavnet dell'Etna har den fått fordi den ble vanlig i landskapet omkring vulkanen Etna på den italienske øya Sicilia, hvor urbefolkningen anså de for å være hellige.

Majoriteten av disse flotte lettbygde hundene finnes da også nettopp på øya Sicilia, hvor den fortsatt brukes til hetsjakt på villkanin og hare, men også i noen grad til å jakte fugl. De fruktbare skråningene rundt vulkanen Etna er spesielt rike på vilt, og der har hundens instinkter fått utvikle seg gjennom århundrene. Etnahunden er kjent som en effektiv og flink jeger, som er tilnærmet lydløs når den jager og derfor også effektiv som fuglejeger.

I 1991 var antallet registrerte etnahunder sunket til bare ca. 170-180 hunder i hele verden. I dag har rasen tatt seg noe opp, men på langt nær nok til at vi med sikkerhet kan si at rasen vil overleve også i framtiden. Det antas å være omkring 200 registrerte hunder i 1999, men interessen for rasen er heldigvis økende. Den må allikevel fortsatt betraktes som en sjeldenhet.

Som mynder flest regnes også Etnahunden for å være litt reservert og skeptisk ovenfor fremmede, men ualminnelig hengiven og tillitsfull ovenfor familien og dens nærmeste omgangskrets. Rasens jaktinstinkt er fortsatt skarpt, så en må sørge for å ha full kontroll når disse lynhurtige hetsende hundene slippes løs. Pelsen er glatt og fin, og krever lite stell. Rasen er også svært nøysom i kosten og har ellers ingen spesielle helsemessige problemer, så den bør så absolutt kunne bli en god familiehund for de som ønsker seg en rase litt utenom det vanlige. Du blir garantert lagt merke til når du tar en tur på byen med en slik hund.

Det første eksemplaret kom til Norge fra Finland i april 1998. Det første kullet ble født her i januar 2000. Etnahunden er middels stor, lett og elegant, men allikevel kraftfull i sine bevegelser.

 

                

 

Standard

Hode: skallen lengere enn bred. Sett ovenfra oval. Snutepartiet anelse kortere enn skallen eller like lang. Svakt markert stopp. Flate kinn. Leppene tørre fine, dekker såvidt tennene. Nesebrusken ganske stor, fargen skal harmonere med pelsfargen. Saksebitt.

Øyne: ganske små ovale. Farge varierende fra rav farget, via gylden til grå, med mildt uttrykk. Fargen må stå til pelsfargen, må aldri forekomme som brun eller hasselnøtt fargede.

Ører: høyt ansatte, bæres opprettstående. Lengden aldri mer enn halvparten av hodelengden.

Hals: lett buet, samme lengde som hodet. Tørr og elegant.

Forben: godt tilbakelagte skuldre. Forholdsvis åpen skulder vinkel. Rette paralelle forbein. Albuene godt inntil kroppen. Liten avstand mellom skulderbladstoppene.

Kropp: rett overlinje, som faller svakt fra manke til kryss. En tanke hellende kryss. Brystkassen skal nå nesten eller helt ned til albuene, men aldri nedenfor. Svakt velvede ribber. Godt opptrukket buk. Avstanden fra brystbenet til sittebensknuten er en anelse lengere enn mankehøyden. Brystdybden en anelse mindre enn fea grunnen og opp.

Bakben: sterke, rette og paralelle. Moderat knevinkel.

Poter: harepoter, faste med vel sluttede tær. Neglene sterke, brune eller hvite, aldri sorte av farge. Tykke tredeputer.

Hale: lavt ansatt, lang skal rekke nedenfor haseleddet. Bæres høyt og buet når hunden er oppmerksom.

Bevegelse: frie flytende og paralelle bevegelser.

Pels: kort på hode, ørene, bena og hale, resten av kroppen ca 3 cm lang. Tett og stri pels lik hestehår.

Farge: fawn - rødbrun til isabella. Kan ha hvitt i brystet, hvitt bliss, hvite føtter og hvit haletipp, men skal aldri ha sort pigment.

Skulderhøyde: hannhunder 46-50 cm og tisper 42-46 cm. (Skal ikke overstige 50 cm).
FCI/NKK rasestandard (PFD-format)

 

                 

 

    Tilbake