Podenco Ibicenco

Podenco Ibicenco har sitt navn etter Øya Ibiza i Middelhavet. I tillegg til Ibiza fins Podenco Ibicenco også i stort antall i Spania (Catalonia og Valencia), og i Syd-Frankrike (Roussillon og Provence), der den går under navnene Mallorgui, Xarnelo, Majorquin, Charnigui og Balearhund. Podenco Ibicenco er først og fremst en jakthund på hare, men kan også brukes til jakt på større vilt. Hundene jager i flokk, og en jaktflokk består alltid av en hannhund og flere tisper. Flere hannhunder distraherer flokkens adferd og arbeidsevne.
Standard
Helhetsinntrykk
Podenco Ibicenco er en høyreist, elegant hund, finbygd og myndeaktig, men enda muskuløs og kraftig. Ryggen er rett og middels bred. Lang flat bryst-kasse. Kort lendeparti med en kraftig oppdratt buk og markerte hoftebens-knuter. Bevegelsene er elegante og med et svevende trav.
Farge
Hvit, kastanje-rød, enten ensfarget eller de to kombinert.
Pels
Enten kort/glatthåret, langhåret eller strihåret, men alltid hard og tett. Lengre på halens underside og baksiden av lårene.
Størrelse
Standardhøyden i rasens hjemland varierer mellom 56 og 74 centimeter,
men balansen ihelhetsinntrykket er den viktigste egenskapen.
Hode
Langt, smalt og tørt. Langt skalleparti med tydelig occiput. Ubetydelig stopp, langt og tørt, men men kraftig snuteparti med svak konveks neserygg. Lang kjøttfarget nesebrusk, tørre sluttede lepper. Saksebitt. Øynene er små, skråstilte, karamell- eller rav-fargede. Store trekantede og meget bevegelige ører, som bæres stående eller fremoverrettet.
Hals
Tørr, muskuløs, lett buet, utgjør en fjerdedel av kroppslengden.
Kropp
Middels lang, lett rektangulær. Markert manke, rett, lang rygg, flate ribben,
ganske smal brystkasse, opptrukket buklinje, bred og konveks buet lend, avfallende kryss med synlige hoftebenskammer.
Poter og ben
Godt hvelvede tær, tykke tredeputer og lyse klør. Potene foran skal være
noe vridd utover. Det skal være sporer foran, ikke bak. Skuldrene er skråstilt, underarmene rette og kraftige. Bakbena har muskuløse over- og underlår og lavt ansatte haser.
Hale
Skal rekke minst ned til haseleddet. I bevegelse bærer den noe over rygglinjen i åpen sigdform, aldri lukket ring over ryggen.
Bevegelser
Fjærende trav, rask, smidig galopp.
 
NKK/FCI Rasestandard (PDF-format) 
 
Generelt

Podenco Ibicenco er en stolt rase og viser det i sitt spesielle utrykk og oppførsel. De vil vise sine eiere og nærmeste enorm glede og kjærlighet. Det er en meget snill hund og barn blir lett glad i og får tillit til den. Den har et herlig gemytt, men er reservert overfor fremmede helt til den har fått føle seg frem. Da er det ikke måte på glede over å ha funnet en ny venn.

I det daglige familieliv setter den seg selv som midtpunkt og vil hele tiden være med på det som skjer. Uten tvil er det en livlig hund og forbausende sterk overfor vær og vind og i terrenget.

Som beskrevet i standarden, kan man på rasen se tre hårlags-varianter, korthår, strihår og langhår. Hos oss er de to første mest alminnelig, men også de langhårete, hvor pelsen skal være ca. 5 cm. lang, finnes i noen få eksemplarer.

Aktiviteter med Podenco

Hva bruker vi podencoen til? Hva som helst! Dette er en arbeidsglad hund med krefter og vilje til å delta med liv og lyst i det som er av hundesport. Jaktinstinktet kommer til sin rett i bruksarbeid som spor, feltsøk, apportering og ikke minst rundering. Dens spenst, smidighet og fart på agilitybanen må bare oppleves. Trekk og kløv er også aktiviteter de villig er med på. I lydighetsringen er det stadig flere som viser seg virkelig flinke.

  Tilbake